ABD Etkisi İle Kar Realizasyonları Dönemi

Piyasalar ABD etkisi ile olumsuza dönerken Türkiye de IMF anlaşması beklentisi piyasayı diri tutuyor. IMKB de geçen hafta sonuna doğru gelen satışlara bu hafta başı biraz ara veriyormuş gibi başladı.Ama piyasalar üstünde hala satış baskısı var. ABD başkanı Barak Obama “bankacılık sektörü için, yeniden yapılandırmaya dönük bir düzenlemeye gidileceğine“ dair açıklamaları ve yine hükümet yetkililerince açıklanan çeşitli önlemler paketleri bankacılık sektörü hisselerini olumsuz etkiledi.

10600 seviyesinde seyreden Dow Jones endeksi 10200 seviyelerine geri çekilerek bu seviyelerin etrafında seyretmeye başladı.

 Kısa vade de bu düşüşün bir tepkisi olabilir ama endeksler zaten aşırı artmıştı. Buradan da bunu sık, sık vurguluyorduk. Mart 2009 da başlayan çıkış trendi 6500 endeks den 10600-500 seviyelerine taşıdı.

Emtia fiyatları da dip seviyelerine göre ciddi primler gerçekleştirdi. Bütün finansallarda yaşanan primlerin elbette bir realizasyona ihtiyacı var. Şu aşamada bunun gerçekleştiğini düşünebilir.

Aynı şeyler IMKB ve Türkiye piyasaları içinde geçerli

İMKB endeksi 23.000 ler de başlayan düzeltme hareketi 55.000 lere taşındı. Şuan 53500 seviyesinin destek olarak görüldüğünü belirtmek lazım.

Kısa vadede 53500 seviyesi IMKB 100 endeksi de aşağı doğru kırarsa, 51500 seviyesine geri çekilme kolay olacaktır. Aslında kar realizasyonlar başlayınca IMKB 100 endeksinin 49.000 seviyelerine kadar çekilmesini beklemekte fayda var.

Faizler de marjinal bir değişiklik beklemiyorum

Buna karşılık Uluslararası piyasalarda dolara bir yöneliş var, Özellikle DUBAI tarzı bir ekonomik darboğaz yaşaması beklenen bir çok ülke Avrupa kıtasında ve Euro bölgesinde bulunuyor.

Yunanistan’ın yaşadığı sıkıntılar ortada. Almanya yardıma yanaşmadığı için biraz gerginlik hakim. Bunun yanında Yunanistan gibi İrlanda, İspanya, Portekiz ve İtalya da, da sorunlar kendini gösteriyor.

Bu ülkelerde yaşanabilecek bir dalgalanma EURO’ nun değerini doğrudan etkileyecektir. Beklentilerde bu yüzden olumsuz EURO için. Bunun yanında ABD de açıklanabilecek olan bankacılık reformu gibi paketler daha korumacı ve ekonomiyi sıkılaştırıcı önlemler olarak algılanacağından piyasalar bu etkileri doların değer kazanması olarak algılayacaktır.

Yurt dışı piyasalarda paritenin 1,30 hatta 1,25 lere kadar geri çekilebileceği konuşuluyor. Bu açıdan yorumlama yaparsak TL de dolar karşısında önümüzdeki dönemde daha zayıf bir seyir gösterecektir diyebiliriz.

Aslında yatırımcılar dövizi bir sepet gibi değerlendirmeli. Euro ve Doları birlikte değerlendirirsek TL değerli halini korumaya devam edecektir. Ama dolar karşısında biraz daha zayıflayabilir.

print

Bir cevap yazın