Siz Bakmayın Döndürülen Dolaplara

Bandırma, önce hem Balıkesirlilerin hem de Türkiye’ nin onur duyduğu bir ilçedir. İnsanı, şehri, ticareti, sanayisi, kültürü, siyasi terbiye ve rüştü, kültür ve sanat gelişmesi takdir edilecek ilçelerin önünde, en önünde gelir.

Balıkesirliler Bandırma ile hiç şüphe edilmesin ki iftar ederler. Siz bakmayın öteden beri galat bir kafayla, aslı astarı olmayan ve peynir kafalıların öne çıkardığı laflara. Bandırmalılar ve Balıkesirliler birbirlerini çekemezlermiş, birbirlerini kıskanırlarmış, hasetlenirlermiş, iki şehir birbirini önlermiş bunlar fasa fiso. Bandırma, Türkiye’ de iftihar edilecek bir şehirdir. Balıkesirlilerin birinci ilçesidir. Halkı uyanık ve çağdaştır. Nasıl Ayvalık İzmir’ in ilçesi durumunda mütalaa ediliyorsa. Bandırma’ da İstanbul’ un ilçesi durumunda değer görecek bir ilçedir. Yeni bir Yalova’ dır. Dileğimiz Bandırma’ nın Balıkesir’ le daha da bütünleşmesidir. İstanbul’ dan, Bursa’ dan Bandırma’ ya yarar gelmez. Onlar kendi ağır sorunlarıyla karşı karşıyadır. Bandırma’ nın İl olması ona yarar hanesini arttırmaz. Bandırma’ ya bağlanacak ve İlçe olacak olan Edincik, Manyas, Erdek, Gönen kendilerinin ciddi ihtiyaçları vardır.Manyas ve Edincik bütçeye bir verir Bandırma’ dan beş ister. Aksakal’ ın ilçe olması daha da ağır problem taşır. Karacabey’ in Bandırma’ ya bağlanması kolay değildir. İsyan çıkar. Susurluğun Bandırmaya bağlanması ise doğal değildir. Kaldı ki Bandırma’ ya bir şey getirmez.Olsa olsa Bandırma’ dan alır. O da en akıllı normal yol, mevcut statüsünü sürdürmesidir.

Siz bakmayın zaman zaman İl olma isteklerine bu bir nevi Bandırmalıların zekâsından kaynaklanmakta bir nevi müşteri kızıştırmasıdır!

Biz Bandırmalıları 1955 yılından beri yakinen tanırız. Çok sıcak dostlarımız ve arkadaşlarımız olmuştur. Bu dostluklar perçinlenmiştir. Balıkesir Yüksek Tahsil Talebe Yurdunda, bir düzine Bandırma’ lı hepsi cin gibiydiler. Üzerlerinde köylülük, kasabalılık, ilçelik akmazdı. Aksine büyük şehirlilik akardı. Ve bir gün biz Balıkesir şehrinden gelenlerle, Balıkesir yurdunda okurken beraber olduğumuz yıllar içerisinde Bandırma, Balıkesir münakaşası yapmamışlardır. Çünkü bu akıllılık değildir ki iki tarafta bir şey kazanmış olsun.

print

Bir cevap yazın