İstanbul Ulaşımına Çılgın Çevreci Projeler

İstanbul Ulaşım ve Trafiğine İlişkin Çevreci ve Bölgesel Projeler

Prof.Dr. Ahmet Vefik ALP

TBMM de yine ibretlik bir oturum yaşandı: Yumruklar, küfürler, hakaretler, tehditler uçuştu. Iktidar ve muhalefet milletvekilleri sanki birbirlerinin can düşmanı, nefret ve kin hakim. Özetle, utanç verici bir tablo idi. Yüce Meclis böyle olunca vatandaş ne yapsın. Yapay ve çarpık gündem, ekonomik sıkıntılar içinde boğulan insanımız perişan. Herkes kavga halinde, etraf toz duman.…

Biz Meclis’te, Adliye’de, Universite’de, sokakta dövüşürken, akıllı devletler çağımızda üstünlük ve refah için tek yol çıkar yolun ‘bilim ve teknoloji’ olduğunu çoktan kavradılar.

Kendi çalışmalarımdan bir örnek vererek bu paradoksu açmak isterim:

Çoğunuz hatırlayacak, İstanbul ulaşımını kuzeyden 3. köprü yerine Boğaziçi’nin güzelliğine, yeşiline, suyuna zarar vermeden rahatlatmak üzere güneyden, Marmara Denizi üzerinden 50 km uzunluğunda TRANSMAR: ‘Pendik-Yeşilköy Yüzer Viyadük’ Deniz Geçişi’ projemi defalarca duyurmuştum. Okuyanların bir kısmı projeyi alkışlarken diğer bir kısmı ve Hükümetler burun kıvırmış, ‘Olmaz böyle bir şey, Hoca uçmuş’ demişlerdi.

Ancak dünya gerçeği şu ki geçen 10 seneden bu yana, biz birbirimize yumruklayıp söverken, itip kakarken el alem benim projemin benzerlerine başladı, bitirdi ve yenilerine başlıyor.

Suudi Arabistan ile Bahreyn Adası arasında 1986 da tamamlanan 25 km lik Kral Fahd Deniz Geçişi’nden sonra Katar-Bahreyn arasında 40 km lik ‘ Friendship’ Deniz Geçişi ne başlandı. Böylece Suudi Arabistan’ın doğu kıyısından başlayan, Bahreyn üzerinden Basra Körfezi sularında 65 km uzunluğunda bir Deniz Viyadüğü tamamlanmış olacak. Katar-Bahreyn Adası arasındaki kısım 2011 yılında tamamlandığında İstanbul ile güneydeki Umman’ın başkenti Muskat kenti arasında planlanan demiryolu projesinin önemli bir ayağını oluşturacak. Arap Emirliklerine gidiş kolaylaşacak. Deniz viyadüğü gidiş geliş 2 şer şeritli olacak, her yönde emniyet şeridi bulunacak. Halen karadan 5 saat süren Bahreyn-Katar yolculuğu köprünün açılmasıyla 30 dakikaya düşecek. Halen en uzun deniz geçişi ünvanını elinde bulunduran Çin deki 36 km lik Hangzhou Körfez Geçişi de tacını böylece kaybetmiş olacak.

Şimdi de Çinliler Hong Kong ile eğlence cenneti Macao adasını denizden bağlayacak 6 şeritli 50 km lik deniz geçişine başlıyorlar. 2016 yılında bitmesi planlanan deniz geçişi 3 saatlik araç yolculuğunu 1 saate indiriyor. Bu projelerin bölge ekonmilerini şahlandırması bekleniyor.

Özetle, bu projeleri Çinlisi, Arabı anladı ve yaptı, Biz ise birbirimizle dövüşmekten ıskaladık…:

Saudi-Bahrain 25 km Deniz Geçişi çoktan bitti,

Qatar-Bahrain 40 km Deniz Geçişi’nin yapımı başladı,

Hong Kong-Macau 50 km Deniz Geçişi’nin yapımı başlıyor…

Bu örnekleri doğuda oldukları için veriyorum. Batıda benim projeme benzer birçok uzun menzilli deniz geçişi çoktan tamamlanmış durumda. Bu Istanbul projemde israrlı oluşumun nedenlerine gelince:

.Transit ağır vasıta geçişi ve çevresel trafiği Kent dışına alıyor,

.Kent içi ulaşıma destek oluyor, günde 100.000m araç geçiyor

.Imar rantına imkan vermiyor, arsa spekülasyonunu tetiklemiyor,

.Çarpık yapılaşma ve gecekonduya meydan vermiyor,

.Kamulaştırmaya neden olmuyor, 12 senede kendini ödüyor,

.Boğaziçi’nin tarihi ve doğal dokusuna dokunmuyor,

.Kuzey su havzalarını tehdit etmiyor, yeşile ormana zarar vermiyor,

.Kentte ses ve hava kirliliğine neden olmuyor,

.Raylı Mekik Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarını 15 dakikada bağlıyor,

.Daha ekonomik, daha hızlı yapılabiliyor,

.Depremden etkilenmiyor,

.Gerektiğinde Adalar’dan acil boşaltma sağlıyor,

.Denize gömülü devasa dubalar sualtı yaşamına doping yapıyor,

.Olimpiyat Stadı ve Formula-1 i ulaşımı da çözülüyor..

Ben ve benim gibiler neler ile uğraşıyor, benim Vekillerim neler yapıyor…

Onlar dövüşe dursun, el alem bilim ve teknoloji rüzgarını arkaya almış gidiyor…

print

Bir cevap yazın